Näin puhelimesi selviää hengissä loman yli

Kesä on aktiivista aikaa, eikä puhelin aina pysy menossa mukana. Kännykkä plumpsahtaa helposti laiturilta veteen tai hautautuu rantahiekkaan kesken auringonpalvomisen. Näppärillä lisätarvikkeilla suojaat laitteesi kesän kolhuilta.

Kesä, tuo ihana aika ihmiselle, ei ole välttämättä yhtä suotuisa puhelimille. En yhtään ihmettele, että vesivahingot ja hämähäkinseittikunnossa olevat näytöt lisääntyvät kesäisin, ja että osa ottaa käyttöön ihan erillisen kesäluurin, jonka tuhoutumista ei tarvitse pelätä. Vaikka hyvä huolto pystyykin korjaamaan yleisimmät vauriot, kannattaa vahinkoja silti ennaltaehkäistä niin, että puhelimesta riittää iloa koko kesäksi ja sen jälkeenkin.

Tässä parhaat vinkkini kesälomalaisille:

  1. Suojakuoret kuntoon

Suojakuoret ovat huolettoman puhelimen käyttäjän pelastus. Parhaimmillaan kännykkäni on tippunut pyörän kyydistä kovasta vauhdista suoraan asfalttiin, mutta iskunkestävän suojakuoren ansiosta säilynyt naarmuitta. Suojakuorissa on valinnanvaraa laidasta laitaan – osa haluaa puhelimelleen slimmimmän kuoren, kun taas toiset suosivat järeämpiä malleja. Kesän aktiviteeteissa hardcore-versio on veden päällä kelluva, iskunkestävä ja lähes 30 metrin syvyyksissä suojaava vesitiivis kotelo. Tämän kanssa pitää jo onnistua, jos saa vesivahingon aikaan.

Iskunkestävissä suojakuorissa suosittelen Otterboxin tai Tech21:n valikoimaa.

Monet suosivat flip case -mallista koteloa, joka suojaa puhelimen kauttaaltaan takakannesta näyttöön ja pitää tärkeimmät kortit myös mukana. Oma suosikkini on laadukas, nahkainen dbramante1928-suojakuori joka tuntuu kädessä mukavalta, kännykkä ei lipeä kädestä, koska tarttumapinta on hyvä, ja nahka patinoituu upeasti käytössä.

  1. Suojalasi on must

Jos sinulla ei ole vielä suojalasia näyttösi päällä, niin tämä on kesän ykköshankinta. Vahva liimattava lasi suojaa älypuhelimen kaikista kriittisimmän osan, eli näytön, jos (ja kun) se putoaa. Suojalasi on paras tapa varmistaa, etteivät kolhut, naarmut ja lika heikennä kosketusnäytön toimivuutta. Valikoimassamme on myös Privacy filter –tietosuojakalvoja jotka samalla suojaavat puhelimen näyttöä. Voit rauhassa työskennellä vaikka bussissa ja vieruskaveri ei pääse kurkkimaan näyttöäsi. Omaa puhelintani suojaan erittäin ohuella suojalasilla, jota hädin tuskin huomaa puhelimen näytöltä; niin ohueksi ja käyttäjäystävälliseksi se on tehty.

  1. Hommaa varavirtalähde

Kesällä oleillaan usein paikoissa, joissa puhelimen lataaminen ei onnistu, joten varavirtalähde on jokaisen retkeilijän, turistin ja festarieläimen vakiovaruste. Powerbankin kapasiteetin valinta riippuu käyttäjän tarpeesta – alle 5 000 milliampeeritunnin (mah) virtalähteellä lataa puhelimen pari kertaa, joten ne sopivat parhaiten satunnaiseen lisävirran tarpeeseen, kun taas 20 000 mah powerbankista riittää virtaa jopa viikon kestäville vaellusreissuille. Myös virtalähteiden koossa on eroja. 10–12 ampeeritunnin laitteet mahtuvat vielä hyvin taskuun, mutta suurimpien, 15–20 ampeeritunnin virtapankkeja pitää jo kuljettaa laukussa. Etelässä reissaajan valinta on aurinkoenergialla latautuva varavirtalähde, jolla varmistat, ettei puhelin sammu kesken nähtävyyskierroksen. Laiturin nokassa voit ladata jopa läppäriä tai mikset vaikka porakonetta, kun on tarpeeksi järeä varavirtalähde käytössä.

  1. Kantopussi pitää tallessa

Puhelin luiskahtaa helposti teille tietämättömille takataskusta, ja kädestä se unohtuu kahvilan tai terassin pöydälle. En edes halua tietää kuinka paljon kadonneita puhelimia festarialueiden löytötavaroista löytyy tapahtumien päätyttyä. Ei auta, että kännykkä pysyy ehjänä, jos se ei pysy tallessa. Joten jos tuntuu siltä, että puhelimia häviää helposti, kannattaa satsata puhelinlaukkuun tai kaulapussiin. Hyvä vinkki on myös käyttää lenkkipoluilta tuttua käsivarsikoteloa muuhunkin säilytykseen – kunhan huomioi, että tästä ratkaisusta voi saada aurinkoisena päivänä kaupan päälle jännittävät rusketusraidat.

  1. Vahvista signaalisi

Kesäisin usein ongelmaksi muodostuu myös se, ettei korven keskellä sijaitsevalla kesämökillä puhelimen kenttä riitä, tai ettei kodin verkko kanna terassille asti. Signaalinvahvistimella voi parantaa verkon tai kentän kantavuutta, jolloin soittelet puhelut ja surffailet netissä mukavasti, vaikkapa laiturin nokasta.

  1. Muista nauttia offline-ajasta, äläkä varo liikaa

Vaikka kesäkäyttöä tukevia lisätarvikkeita on koko Telia-kauppa pullollaan, lomalla kannattaa myös välillä jättää kännykkä suosiolla kassiin ja elää hetkessä – somen ja sähköpostin saloja ehtii sitten tutkia taas koko pimeän syksyn ja talven. Lisäksi, kun puhelinta ei ota ihan joka paikkaan mukaan, pysyy se myös takuuvarmasti ehjänä.

Muista kuitenkin, että puhelimet on tehty käyttöä varten. Jos puhelin on asianmukaisesti suojattu, ei sen käyttämistä tarvitse pelätä. Lomalla puhelin muuttuu työvälineestä hetkessä viihdekeskukseksi –  eli ei muuta kun Spotifysta kesäbiisit kaiuttimen kautta soimaan, ja kesästä nauttiminen voi alkaa!

Aurinkoista kesää!

Sanna Viitanen