5 vinkkiä työntekoon kotona sairaan lapsen kanssa

Kun lapsi sairastuu, mitataan pilvipalvelujen, mobiililaitteiden, läppärin ja nettiyhteyden hyödyt. Toki joskus on myös ihan ok vain olla kotona ja hoivata sairasta lasta.

Korvatulehdus, nuhakuume, vesirokko ­­– kolmen lapsen äitinä on tullut vastaan jos jonkinmoista tautia ja vaivaa. Viimeisimpänä vitsauksena, aina ah niin ihana, oksennustauti. Perheen pienimpiä ei voi jättää yksin sairastamaan, joten välillä on vain jäätävä kotiin. Onneksi työnteko sujuu nykyään myös kotona, kunhan ottaa muutaman seikan huomioon.

1) Kun työvälineet ovat kunnossa, homma luistaa

Vannon toimivan laitteen nimeen, jonka avulla pystyn edistämään sovittuja tehtäviä tehokkaasti ja pitämään yhteyttä tiimiini toimistolla. Nopea nettiyhteys ja kätevät pikaviestikanavat, kuten Skype for Business, varmistavat sujuvan yhteyden työpaikalle, ilman että kukaan edes huomaa fyysistä poissaoloani.

2) Sairaus iskee yllättäen, joten panosta pilveen

Ennakoi sairastapaukset ja säilytä kaikki tieto aina saatavilla. Pilvipalveluna toteutettavat järjestelmät, kuten Office 365, ovat kotiin jäävän vanhemman pelastus, nimittäin kokemukseni mukaan lapset tuppaavat sairastumaan juuri silloin, kun sitä vähiten odottaa. Kun kaikki tärkeä tieto on jatkuvasti mukana pilvessä, voi kotiin jäädä heti kun tauti iskee, eikä tarvitse rampata toimistolla hakemassa tarvikkeita tai papereita.

3) Varmista rauha kuulokkeilla

Kuulokkeet ovat yllättävän tärkeä väline etätyöläiselle, varsinkin silloin kun muu perhe on kotona. Kunnon kuulokkeet blokkaavat ympäriltä kuuluvan melun ja antavat sinulle rauhan keskittyä töihisi, vaikka sairastava lapsi viettäisikin aikaa piirrettyjä katsellen. Olen myös huomannut, että esimerkiksi Skype-palaverit sujuvat paremmin, kun vastaanottaja kuulee ääneni eikä taustalla pauhaavaa Ryhmä Hau -sarjaa.

4) Hyödynnä paikanvaihdos

Luovuus ei välttämättä kuki istumalla samalla paikalla päivästä toiseen, vaan välillä kannattaa vaihtaa maisemaa. Lasteni sairastaessa hyödynnän aina kotiajan luovaan ajatustyöhön. Kun kerrankin joutuu syystä tyhjentämään kalenterin, voi hyvin heittäytyä tajunnanvirtaan sohvalla ja brainstormata uusia ideoita.

5) Jos lapsi on todella sairas ja tarvitsee tukeasi, unohda työnteko

Vaikka työnteko kotoa käsin onkin helppoa ja sujuvaa, jotkut asiat menevät työn edelle. Lapsen parantumista eivät toimivat nettiyhteydet tai pilvessä olevat dokumentit edistä. Joten jos lapsi on todella sairas, suosittelen jättämään työnteon toiseen päivään ja keskittymään siihen mikä on sillä hetkellä oikeasti tärkeintä.