Täydellinen langattomuus on vielä kaukainen haave tietokoneen ja kännykän käyttäjien arjessa. Silti usein unohdamme näiden laitteiden toimimisen mahdollistavat lisäosat, joita ilman olisimme pulassa.
Käynnissä on tärkeä neuvottelu, jossa käsiteltävässä diilissä on kiinni isoja summia. Olet näyttämässä palaverissa presistä läppäriltäsi, mutta MacBookissasi ei olekaan tarvittavaa HDMI-liitäntää. Viikkoja työstämäsi visualisoinnin näyttävyys latistuu nopeasti, kun keräännytte porukalla tirkistelemään sitä tietokoneesi ruudulta.
Käsi ylös kuka tunnistaa tilanteen?
Laitteiden yhdistäminen toisiinsa on välillä yksi murheenkryyni, ja itse olen ainakin tuskaillut esitysteni jakamisen kanssa useammin kuin haluaisin myöntää.
Nyt siellä varmasti joku besserwisser jo miettii, miksen ole peilannut ruutuani Airplayn tai Apple TV:n kautta – noh, vaikka nämä langattomasti sisältöä jakavat laitteet yleistyvät kovaa tahtia, ihan joka paikasta niitä ei vielä löydy ja olemme edelleen johtojen ja adapterien armoilla. Kuten toimitusjohtajamme Kimmo Sulin sanoi, tekniikan ei tulisi aiheuttaa otsasuonen pullistumia vaan helpottaa arkea. Tässä blogissa jaan omat suosikki lisäosani, joita ilman ei työnteosta – tai oikeastaan koko elämästä – tulisi yhtään mitään.
Sujuvampia kokouksia, kiitos!
Laiteliitäntöjen hoitamiseen on yhtä monta tapaa kuin Suomessa yrityksiä, ja vuosien varrella olenkin oppinut, että varsinkin asiakkaiden luona vieraillessa on syytä varautua kaikkeen. Liitäntöjen fiksailu ei aina suju kädenkäänteessä, ja siksi tekniikkavartti onkin jo ihan vakiintunut osa jokaisen paliksen alkua.
Olen päättänyt, etten aio antaa enää yhdenkään neuvottelun kaatua materiaalien näkymättömyyteen, ja siksi kannankin aina palavereissa mukanani pientä pussukkaa, josta löytyy arsenaali adaptereita joka neukkarin ja auditorion tarpeeseen. Toinen hyvä ratkaisu on Barcon ClickShare button -painikekytkin, joka jakaa läppärin, kännykän tai tabletin sisällön neukkarin päänäytölle, ilman aikaa vievää hässäkkää ja sotkuisia kaapeleita.
Latausjohto – tietokoneen paras kaveri
Vaikka useimpien tietokoneiden väitetään kestävän jopa 12 tuntia ilman lataamista, tosiasia on se, että varsinkin vanhemmissa läppäreissä akku hyytyy jo muutaman tunnin käytön jälkeen. Sitä mukaan, kun toimiston ulkopuolella tehtävä työ lisääntyy, myös tietokoneen latausjohto nostaa tärkeyttään työvälineenä.
Itse olen useita kertoja aloittanut etätöiden tekemisen kotona ja akkuikonin vilkuttaessa jo punaista, huomannut latausjohdon unohtuneet toimistolle. Nykyään pelaan varman päälle ja siksi minulla on erikseen johdot töihin ja kotiin. Piuhoille tuppaa sattumaan myös vahinkoja – ei ole kerta eikä ensimmäinenkään, kun rullailen latausjohdon yli työtuolillani tai sullon piuhan solmussa tietokonelaukkuun ja lopulta rispaannutan sen käyttökelvottomaksi. Näissä tilanteissa kiitän siitä, että uusien johtojen tilaaminen on niin helppoa – kun tilauksen tekee Telian portaalissa ennen klo 14 iltapäivällä, saa paketin jo seuraavana päivänä.
Stoppi latauspaniikille
Tämän päivän kännykät ja koneet ovat älykkäämpiä kuin koskaan, mutta ne myös kuluttavat akkua huomattavasti enemmän kuin Nokian 3310:t ja 1110:t. Älypuhelimia joutuukin yleensä lataamaan vähintään kerran päivässä.
Akun loppuminen on todella raivostuttavaa, myönnän sen, mutta silti on todella koomista bongata ihmisiä mitä merkillisimmistä paikoista latailemasta kännyköitään. Minua ainakin naurattaa, kun näen teinien kerääntyvän ostoskeskusten siivouspistorasioille laturiensa kanssa, enkä todellakaan halua liittyä jonon jatkeeksi, vaikka puhelimen virta olisi kuinka finaalissa. Koska töissä kännykän sammumiseen ei ole kuitenkaan varaa, olen ottanut käyttöön varavirtalähteen, jolla saan puhelimen käyttökuntoon missä ja milloin vain. Suosittelen lämpimästi!
Langattomuus on yksi keskeisimmistä trendeistä nykyaikaisessa elektroniikassa, mutta kaikissa käyttöyhteyksissä kaapeleista ja adaptereista ei tulla täysin pääsemään eroon todennäköisesti vielä pitkään aikaan. Juuri siksi näihin pieniin, mutta niin tarpeellisiin lisäosiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ilman niitä tietokoneet, tabletit ja kännykät eivät vain yksinkertaisesti toimi.