Ergonomia kuntoon myös konttorin ulkopuolella

Pikkupäänsärky työpäivän päätteeksi ja työmatkalta tuliaiseksi vielä niskakipu. Kuulostaako tutulta? Voit syyttää migreeniä tai hotellin huonoja tyynyjä, mutta kivut ja säryt aiheutuvat useimmiten huonosta työasennosta tehdessäsi etätöitä.

Sähköpöydät, säädettävät näytöt ja satulapenkit ovat tuttu näky jo useissa konttoreissa ja työfysioterapeutin saarna hyvästä istuma-asennosta on mennyt perille. Itsekin iskostin jo ajat sitten mieleeni perusergonomian siitä, että niska-, ja hartiavaivat pysyvät parhaiten loitolla, jos muistaa liikkua ja kun istuu, niin tekee sen hyvässä ryhdissä, jäkittämättä.

Mutta vaikka työpiste olisikin laitettu tiptop-kuntoon ergonomian oppikirjan mukaisesti, ei siitä ole hyötyä jos suurin osa työajasta kuluu muualla kuin toimistolla. Tässä tuleekin tämän postauksen tärkein pointti: paikkaan sitomaton työ yleistyy entisestään, joten ergonomiaan on kiinnitettävä huomiota missä tahansa työskentelikään, oli se sitten kotona, kahvilassa, ulkona tai missä tahansa.

Ergonomia myös etätyössä

Myönnän, että parjaan hotellityynyjä itsekin turhan usein, vaikka voisin kääntää särkevän pääni kohti peiliä.

Ei sitä tule edes ajatelleeksi, kuinka paljon läppärin tuijottelu alaviistoon pitkässä juoksussa kuluttaa niskaniveltä tai kuinka salakavalasti hiirikäden sivuttaisliike saa aikaan jumeja ja särkyjä. Kantapään kautta olen oppinut arvostamaan työergonomiaa myös toimiston ulkopuolella. Pyrin tekemään töitä aina suuren näytön edessä ja käyttämään myös kotona suoraan näppäimistön eteen sijoitettavaa RollerMousea, jonka pitkulaisen hiiren ansiosta hiirtä ei tarvitse kurotella pitkin työpöytää. Hiirtä ohjataan koskettamalla ohjaustankoa kevyesti sormenpäillä. Hyvästi olkapää-, niska- ja kyynärpääkivut!

Tarvikkeet helpottavat liikkuvaa arkea

On myös muistettava, ettei ergonomia liity vain tietokonetyöskentelyyn, vaan sitä pitäisi miettiä myös muita laitteita käyttäessä. Kännykkä ja tabletti ovat työn kannalta korvaamattomia, mutta nekin aiheuttavat pitkässä juoksussa ongelmia. Onneksi nykyään on saatavilla mitä mielikuvituksellisimpia tarvikkeita niin tietokoneisiin, tabletteihin kuin puhelimiin. Esimerkiksi messuilla ollessani kiinnitän aina iPadin hihnalla vartalooni tai suoraan kämmeneeni, jolloin sitä ei tarvitse kannatella itse koko pitkää päivää. Autoilua helpottaa huomattavasti kun kännykän kiinnittää telineellä keskikonsoliin, jolloin minun ei tarvitse aina kaivella sitä pelkääjänpaikalle kertyneen tavararöykkiön uumenista.

Huonolla ergonomialla saa pahimmassa tapauksessa jumiin sekä kropan että mielen. Edes päivittäinen jooga ei auta, jos painat hommia niskat kyyryssä lopun päivästä. Suosittelen käyttämään muutaman minuutin aikaa työergonomian pohtimiseen. Alla tsekkauslistani, jonka avulla pääset alkuun.

Huonolla ergonomialla saa pahimmassa tapauksessa jumiin sekä kropan että mielen.

Vinkkini särkyvapaaseen etätyöhön:  

  • Työpöytä ja -tuoli kuntoon. Pyri myös työmatkoilla löytämään paikka, jossa voit istua ryhdikkäästi. Vältä tekemästä pitkään töitä läppäri sylissä.
  • Onko sinulla vain läppäri? No nyt äkkiä hommaamaan erillinen näyttö ja kunnon hiiri! Alaviistoon tuijottaminen pitkään takaa kunnon niskajumit, ja hiiren kurottelu rasittaa turhaa olkaniveltä.
  • Muista lisätarvikkeet. Jos käytät töissä paljon tablettia tai puhelinta, hommaa hihna tai teline, joka vapauttaa kätesi muuhun työhön ja säästää pitkäaikaiselta kannattelulta.
  • Liiku! Muista, että vanha kunnon taukojumppa ajaa edelleen asiansa. Ole se toimiston hullu jumppapirkko, joka vetää muutamat venytykset ja askelsarjat Jane Fondan malliin. Kroppasi kiittää!